Gårdar

Lars Pers i Fors

En ekologisk getgård i Österfärnebo, sydligaste Norrland. En släktgård med anor sedan 1400-talet. Ost, honung och allehanda upplevelser. 

I genuin bondgårdsmiljö tar vi emot “vanligt fôlk”, studiebesök och grupper som vill “bara vara”.  Getter i mängd, samt hund, katter, ankor, höns, påfåglar och honungsbin. 

En ställplats på gården med el, tillgång till tillgänglighetsanpassat utedass och tuppen som väckarklocka. Boka gärna in dig på upplevelser såsom “Biodlare för några timmar” och “Gör dig egen ost”.

Den värdefulla getmjölken förädlas till olika ostar, yoghurt, glass och ostkaka. Killingar slaktas och blir till underbart goda korvar. Chorizo, salami och ölkorv är mycket populärt. 

Getbonden (Maria) och biodlarn (Robert) hälsar dig välkommen!

Gålö Gårdsmejeri

Gålö Gårdsmejeri/ Frönäs Gård är ett gammalt skärgårdshemman beläget på Gålö i Stockholms södra skärgård, med bilväg/ landförbindelse.️

Det är jag, Eva och maken Lars Thoreson som driver gården, maken har huvudansvaret för de 65-talet getter som vi har och jag, Eva, står för det mesta i mejeriet. Förutom att vi tillverkar olika getostar på vår egen getmjölk, köper vi dessutom in både get- och komjölk i mindre mängd då vår egen mjölk inte räcker till för efterfrågan. Vi gör även ett fåtal ostar på komjölk, ostkaka och yoghurt både på get- och komjölk och under bärsäsongen kokar vi även olika marmelader som passar till ostarna. Sommarhalvåret har vi vår Gårdsbutik och vårt lilla kafe öppet, där serverar vi smörgåsar, sallad, osttallrikar och hembakat fikabröd, förutom glass såklart. 

Under sommaren kan man även vara med på vår populära Get-Yoga! 

De killingar som vi själva inte sparar för rekrytering till nya mjölkgetter, flyttar vidare till Anna Sundberg och Enöga Killing för att jobba som planetskötare i olika Naturreservat under sommaren och tidiga hösten, därefter blir det smakrika korvar och klimatsmart kött av dem. 

Ett favoritrecept som jag gör till fest är Tjälknöl på frystkillinglår eller på fryst killingstek, blir mums tillsammans med närodlade potatisgratäng. 

Vi finns på FB, på Instagram och på vår hemsida galogardsmejeri.se

Jan-Ols gården

Juldagen 2002 flyttade Mikaela till Jan-Ols gården som tidigare ägts av Västerås stift och använts som kontor för skogsvaktaren, snickeri och boende till skogsarbetare, även jaktstuga.

I det lilla mejeriet står kärleken till djuren och deras välmående alltid i fokus. Killingarna får växa upp tillsammans med sina mammor och syskon, där dom får beta fritt och hålla landskapet öppet. Smakrika, unika ostar utan onödiga tillsatser ystas hantverksmässigt på mjölk från våra lyckliga getter. Gården och djuren är ekologiska och KRAV certifierade. Ost, yoghurt och det syrade smöret är även certifierat svenskt mathantverk genom Eldrimner.

All ost ystas småskaligt och hantverksmässigt med kärlek och kvalitét i det lilla mejeriet på gården. Ostarna finns att köpa i den mysiga gamla timmerlogen från 1822 som inretts till butik med en känsla av medeltid. Sortimentet varierar men här kan du hitta allt från färskostar till Eldost ®, salladsost i olja, blåmögelost, vitmögelost, källarlagrad getost, whiskeycheddar, goudaost, kittost, syrat smör och getyoghurt. Alla ostar har fått sina namn efter gårdens getter, och flera av ostarna lagras i en av gårdens jordkällare. Komjölken som blir till syrat smör och goudaost köps in från närliggande KRAV-gård.

Vi finns på FB, på Instagram och på vår hemsida  janolsgarden.se