Gårdar

Lars Pers i Fors

En ekologisk getgård i Österfärnebo, sydligaste Norrland. En släktgård med anor sedan 1400-talet. Ost, honung och allehanda upplevelser. 

I genuin bondgårdsmiljö tar vi emot “vanligt fôlk”, studiebesök och grupper som vill “bara vara”.  Getter i mängd, samt hund, katter, ankor, höns, påfåglar och honungsbin. 

En ställplats på gården med el, tillgång till tillgänglighetsanpassat utedass och tuppen som väckarklocka. Boka gärna in dig på upplevelser såsom “Biodlare för några timmar” och “Gör dig egen ost”.

Den värdefulla getmjölken förädlas till olika ostar, yoghurt, glass och ostkaka. Killingar slaktas och blir till underbart goda korvar. Chorizo, salami och ölkorv är mycket populärt. 

Getbonden (Maria) och biodlarn (Robert) hälsar dig välkommen!

Gålö Gårdsmejeri

Gålö Gårdsmejeri/ Frönäs Gård är ett gammalt skärgårdshemman beläget på Gålö i Stockholms södra skärgård, med bilväg/ landförbindelse.️

Det är jag, Eva och maken Lars Thoreson som driver gården, maken har huvudansvaret för de 65-talet getter som vi har och jag, Eva, står för det mesta i mejeriet. Förutom att vi tillverkar olika getostar på vår egen getmjölk, köper vi dessutom in både get- och komjölk i mindre mängd då vår egen mjölk inte räcker till för efterfrågan. Vi gör även ett fåtal ostar på komjölk, ostkaka och yoghurt både på get- och komjölk och under bärsäsongen kokar vi även olika marmelader som passar till ostarna. Sommarhalvåret har vi vår Gårdsbutik och vårt lilla kafe öppet, där serverar vi smörgåsar, sallad, osttallrikar och hembakat fikabröd, förutom glass såklart. 

Under sommaren kan man även vara med på vår populära Get-Yoga! 

De killingar som vi själva inte sparar för rekrytering till nya mjölkgetter, flyttar vidare till Anna Sundberg och Enöga Killing för att jobba som planetskötare i olika Naturreservat under sommaren och tidiga hösten, därefter blir det smakrika korvar och klimatsmart kött av dem. 

Ett favoritrecept som jag gör till fest är Tjälknöl på frystkillinglår eller på fryst killingstek, blir mums tillsammans med närodlade potatisgratäng. 

Vi finns på FB, på Instagram och på vår hemsida galogardsmejeri.se